Андрей Гюров
На снимката: Андрей Гюров

„Икономическото ни възстановяване е по-бързо, когато ГЕРБ сте в опозиция“. Това заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, който днес направи декларация от името на групата от парламентарната трибуна. „Когато стана ясно, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост намаляват с около 1 милиард лева, от ГЕРБ подскочиха с поредната лъжа. Бойко Борисов обяви, че Планът бил „провален“ и отправи обвинения в „некадърност и безотговорност“. Да, господинът никога не е носил отговорност за своите провали“, каза още Гюров.

Повод за декларацията бяха събитията, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост – pреди няколко дни стана ясно, че парите по него за България ще бъдат намалени с 578 милиона евро. Причината – по-добри от предвидените икономически показатели за страната ни през 2021 година. Повече за това ТУК

„Финансовата корекция е по правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, гласуван през февруари 2021 година в ЕС. Подкрепена и гласувана от правителството на Борисов. Това е Бойко Борисов. Човекът с чекмеджето“, посочи още Гюров. „Колкото до корекцията в нашия План по механизма, договорен от вас, тя означава едно – икономическите показатели на България са по-добри от средните за ЕС“, обясни той.

Публикуваме изказването на Андрей Гюров:

“Има една дума, от която ГЕРБ бяга като дявол от тамян. Тя е отговорност. Когато пътищата са в тежко състояние след 12 години управление, ГЕРБ и техният вожд хукват да броят дупки, вместо да се смирят и извинят. Когато енергетиката е в хаос, а некачествени ремонти вадят мощности от строя, те казват – ето, новите управляващи са виновни, сякаш енергетика, която се унищожава 12 години, може да се изгради отново за шест месеца.

Държавната хазна с години се източваше, защото парите потъваха в аванси за несъществуващи магистрали, в незаконно строителство, в сакове, чекмеджета или луксозни имоти, неизгодни договори, в сектори без реформи, докато задлъжнялостта на болници, общини, държавни предприятия се увеличаваше.

Когато за месеци постигнахме рекордна събираемост, когато започнахме да спираме кранчетата на мафията, от ГЕРБ се уплашиха и внесоха абсурдния си вот на недоверие. Вот на недоверие за финансова политика, която германският министър на финансите описва по следния начин: „Солидните ви финанси са вдъхновение за всички нас“.

Тази седмица излязоха и данните, които сложиха окончателната присъда на този безпочвен вот – а именно, че излишъкът в бюджета е над 1 милиард лева.

Когато стана ясно, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост намаляват с около 1 милиард лева, от ГЕРБ отново подскочиха – с поредната лъжа.

Този път Бойко Борисов обяви, че Планът бил „провален“ и отправи обвинения в „некадърност и безотговорност“.

Да, господинът никога не е носил отговорност за своите провали. Той само ги прехвърля на някой друг и винаги обича да излиза сух от водата за сметка на българския народ. Но и на народа му омръзна да плаща сметките на Борисов и затова го свали от власт – два пъти!

Финансовата корекция, да уведомим отново българските граждани, е по правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, гласуван през февруари 2021 година в ЕС. Подкрепена и гласувана от правителството на Борисов. Това е Бойко Борисов. Човекът с чекмеджето.

Извинявайте, господа и дами от ГЕРБ, че хората ви свалиха от власт, за да имаме по-голям икономически растеж.

Колкото до корекцията в нашия План по механизма, договорен от вас, тя означава едно – икономическите показатели на България са по-добри от средните за ЕС. Икономическото ни възстановяване е по-бързо, когато вие сте в опозиция.

Крайно време е да поемете отговорност. Поне за една от вредите, които сте нанесли на България.

Нека гражданинът Борисов да се яви в Народното събрание, за да обясни действията си, заедно с бившия си вицепремиер по европейските фондове – Томислав Дончев. Или да се извинят за разпространените лъжи.

Остават интересни въпроси. Ще продължават ли да застрашават ГЕРБ целия ресурс по Плана, както направиха с блокиране на работата на Народното събрание с новото си мнозинство през миналата седмица?

Ще подкрепят ли реформите, които сме се ангажирали да осъществим, за да се осъществи Плана за възстановяване и устойчивост? Или целта им е друга – България да се върне в блатото на корупцията, нагласените схеми и частните митници?

Истината ще стане ясна, когато дойде ред на гласуванията тук – в тази зала. Когато трябва да гласуваме промените в Закона за обществените поръчки, в Закона за противодействие на корупцията, промените в нормативната уредба за подаване на сигнали за нередности и всички останали законодателни инициативи, които предстоят.

Времето е малко, а задачите са много.

По делата им ще ги познаете. И по гласовете им в залата“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук