Европейският съюз официално удължи икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца. Причината е липсата на прогрес по решаването на конфликта в Украйна. Мерките засягат петролния, финансовия и отбранителния сектор на руската икономика.

„На 1 юли 2016 г. Европейският съвет продължи икономическите санкции, засягащи определени сектори на руската икономика до 31 януари 2017 г.“ – се казва в изявление от Брюксел.

В края на миналия месец посланиците на страните от ЕС се договориха за удължаване на икономическите санкции срещу Русия за още шест месеца. Литовският президент Далия Грибаускайте заяви, че санкциите ще бъдат продължавани, докато конфликтът не бъде решен.

„Санкциите ще продължат докато Минските споразумение не бъдат напълно приложени“, написа тя в социалната мрежа „Туитър“.

Кризата в Украйна започна формално с анексирането на Крим от Русия през март 2014 година, но корените й са в свалянето от власт на законно избрания проруски президент Виктор Янукович. След анексирането на полуострова, с помощта на Москва напрежението бе раздухано и в Донбас и там се стигна до фронтови сражения между армията на новото управление в Киев и проруските сепаратисти. Фактически Донбас бе отцепен от Украйна, макар и официално да се води нейна територия. Това положение се запазва и в момента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук