В специално интервю за ДЕБАТИ.бг евродепутатът Андрей Ковачев коментира, че провеждането на срещата ЕС-Турция във Варна е голям успех не само за България, но и за ЕС. По негови думи това е достатъчна гаранция, че диалог ще има.

„Аз съм положително настроен, че все пак щом се случва срещата ще бъде препотвърдено нашето взаимно желание за уважаване на интересите на едната и на другата страна.”

Ковачев подчерта, че е от взаимен интерес и за двете страни да има затопляне в отношенията между Анкара и Брюксел. Евродепутатът определи като метод за „мобилизиране на електората” изказването на Ердоган, че той няма да отстъпи.

“На партийни срещи се казват някои неща за мобилизиране на електората. Нямам представа какво има предвид президентът Ердоган – отстъпване от какво? Имаме споразумение за миграцията – на българо-турската граница имаме спокойствие. Имаме желание от страна на Турция за отпадане на визите, за продължаване на преговорите, а в същото време изявление, че той няма да отстъпи. Няма да отстъпи от това да има върховенство на закона и свобода в Турция? Много лесно се говорят неща, които са добри за собствената му публика, но в края на краищата ние сме си взаимно нужни.”

По отношение на протестиращите срещу пристигането на турския президент у нас Андрей Ковачев коментира, че е неприемливо гражданите да не искат диалог между Турция и ЕС.

Цялото интервю в Андрей Ковачев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук