На снимката: Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Ердоган

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел проведе разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, по време на които той обеща да ускори предоставянето на нова финансова помощ за сирийските бежанци. Това се посочва в изявление на Европейския съвет от Брюксел, цитирано от ТАСС. Споразумението може да спаси сделката, по силата на която Турция задържа бежанците на своя територия срещу плащания от страна на ЕС. Тя бе обявена от Анкара, поне на думи, за прекратена след последните боеве в Идлиб, откъдето турската страна твърди, че навлизат нови мигранти и засилват натсика върху страната.

„Срещата беше откровена и необходима. Акцентът на разговорите беше върху миграционната ситуация по морските и сухопътните граници на ЕС и кризата в Сирия – се казва там – Необходимо е да се намали настоящото миграционно напрежение по европейските граници. Европа е готова да ускори подкрепата за сирийците в Турция“.

В документа се подчертава също така, че Мишел „отново потвърждава подкрепата си за Гърция, България и Кипър“.

„Има спешна нужда от устойчиво прекратяване на огъня и трайно политическо решение на сирийската криза. Всички страни трябва да спазват международното хуманитарно право. Хуманитарният достъп е от решаващо значение и Европа е готова да предостави допълнителна помощ на вътрешно разселените хора в Идлиб“, гласи  изявлението от името ан предесдателя на Европейския съвет.

Кризата с хилядите бежанци, струпани на турско-гръцката граница, е напът до доведе до сериозни политически конфликти двете държави. От няколко дни властите в Гърция и Турция непрекъснато се обвиняват.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис смята, че Турция използва бежанците за „промотиране на геополитическите интереси“. Според него мигрантската криза става „асиметрична заплаха“ за границите на ЕС.

„Това вече не е проблем с бежанците. Това е грубият опит на Турция да използва отчаяни хора за промотиране на своята геополитическа програма и за отклоняване на вниманието от ужасната ситуация в Сирия“, каза той пред журналисти.

Думите на Мицотакис дойдоха в отговор на нападки от страна на Анкара към Атина за нечовешко отношение към бежанците на границата. Бяха пуснати и съобщения, че гръцки кораби са се опитали да потопят лодки с мигранти в Средиземно море. Това бе наречено от гръцката страна фалшиви новини, а Турция бе квалифицирана като източник и разпространителка на такива новини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!