Тържествено обявеното намаление на цената на природния газ, който Русия доставя на България, с 40% всъщност се отнася само за месец април. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

„Цената ще се изчислява месец за месец. За април месец беше съобщено, че дават 26,30 лева, вместо досегашните 44 лева, което действително е намаление с 40,2%. Но то е само за април. Предстои да видим колко точно ще бъде и предстои да сравним цените на борсите на Запад. Общо взето, там цените са около 12 евро на мегават час, което е по-ниско с 10% от тази цена, която се цитира сега за нас. И може би ще се окаже, че ние пак ще плащаме най-скъпо от цяла Европа, независимо, че разходите там са по-големи”, обясни Касчиев.

Според него, руснаците ще продължат да ни продават по-скъп газ, като разликата от цената на международните пазари ще е поне 10%.

Предварително може да се каже, че с поне 10% по-скъп природен газ ще ни продават”.

По думите му правителството е закъсняло изключително с предоговарянето на цените, станало възможно заради антимонополното дело, което ЕК заведе срещу „Газпром”.

„Това забавяне от страна на правителството, вместо да предяви претенции за предоговаряне на цените още през септември-октомври 2018г., едно 10-месечно закъснение. За тези 8 месеца (от август 2019г. до март 2020г.) компенсацията е 150 млн. лева. Минимум още толкова сме загубили заради това забавяне, вместо да се предявят претенциите през септември-октомври 2018г. Другото нещо, което никой не коментира е, че в решението на ЕК и споразумението с „Газпром” предвижда компенсации за монополното положение за предишен период – до 10 години. Ако за тях няма доброволно споразумение, трябва да се водят дела. А нашето правителство не желае да води дела, не желае да дразни „руската мечка”. Така че, и там имаме едни огромни пропуснати ползи”, каза още той.

Цялото интервю с енергийния експерт проф. Георги Касчиев може да прочете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!