Урсула фон дер Лайен, европейската комисия

Европейският съюз ще увеличи хуманитарната подкрепа за афганистанците в и около тяхната страна до над 200 милиона евро от досегашните над 50 милиона евро, обяви във вторник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Тази хуманитарна помощ ще надвишава индивидуалния принос на държавите членки за подпомагане на народа на Афганистан“, написа Фон дер Лайен в „Туитър“ и добави, че ще обяви допълнителната подкрепа на предстоящата по-късно през деня виртуална среща на високо ниво на групата Г-7.

Според висш представител на ЕС помощта ще зависи от зачитането на правата на човека и по-конкретно на жените, като това ще определи колко средства ще се влеят директно в Афганистан или в съседните региони.

Съобщението е факт след решението на Обединеното кралство преди дни да удвои помощта си за Афганистан през тази година.

През миналата седмица британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Обединеното кралство ще удвои хуманитарната помощ и помощта за развитие на Афганистан до 286 милиона паунда тази година. Той също така призова другите страни „да последват нашия пример, за да гарантираме, че най-уязвимите афганистанци ще получат хуманитарната помощ, от която се нуждаят“.

Преди това пък правителството на Обединеното кралство обяви, че ще посрещне до 20 000 афганистански бежанци през следващите няколко години, като даде приоритет на „жени, момичета, деца и други най-нуждаещи се“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!