Граница, Сърбия, България

Кметът на община Димитровград Владица Димитров заяви, че се увеличават усилията за изграждане на нов граничен пункт между Сърбия и България в село Петачинци, който ще бъде от голямо значение за местната икономика.

Граничният пункт, за който вече е изготвен градоустройствен план, ще облекчи един от най-натоварените гранични пунктове в страната – Градина, особено през летните месеци, и значително ще улесни притока на туристи от съседна България, които посещават масово този район на страната, съобщи РТС.

„Този пункт е проектиран само за пътнически трафик, а не за товарен. Той е от голямо значение, защото през пролетта и лятото този район е изключително привлекателен за туристите, но тогава става задръстване на граничен пункт Градина, което пък отблъсква посетителите. Само на 50 километра е двумилионна София, което е сериозен туристически потенциал“, подчерта Димитров.

По думите му, при неотдавнашното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич в този регион е договорено по да започне-интензивно изпълнението на целия проект.

Планът за подробна регулация и урбанистичния проект са завършени още през 2014 г. Остава комисията, сформирана от правителството на Сърбия, да представи своите изисквания за граничния пункт. Общината вече е получила писмо от Министерството на външните работи да продължи работата по планирането му, каза още Димитров.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук