Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море.

Това става ясно от проект за правителствено постановление, което предизвика остри критики от страна на Финландия, която вече е член на НАТО.

Според проекта за постановление от 21 май министерството предлага да се

коригира границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград.

Линията на държавната граница на Руската федерация по море ще се промени“, се казва в резюме на проекта.

От него не става ясно защо е необходимо да се коригира границата, как точно ще се коригира тя и дали са проведени консултации с държавите около Балтийско море.

След съобщения за предложението на руското министерство финландският външен министър Елина Валтонен, заяви, че Русия трябва да спазва Конвенцията на ООН по морско право, пише БТА.

Калининград, който има излаз на Балтийско море, е полуексклав, разположен между Литва и Полша. След края на Втората световна война Кьонигсберг, както се е наричал градът в границите на Прусия, преминава в състава на СССР.

През 1946 година градът е наречен на името на съветския комунистически функционер Михаил Калинин.

Намерението на руското министерство на отбраната да промени линията на държавната граница в Балтийско море е неочаквано за Финландия, заяви председателят на комисия по външни работи във финландския парламент Кимо Килюнен, цитиран от ТАСС.

Преди всичко трябва да разберем какъв точно е проблемът. Може би има места в икономическите райони, които трябва да бъдат преразгледани, а природните условия може да са се променили. Учудващо е, че това става на уведомителен принцип. Обикновено тези неща се обсъждат и се договарят. Сега се оказваме в малко неочаквано положение“, заяви Килюнен в сутрешно предаване по телевизия Юле.

Финландия следи намерението на руското министерство на отбраната да уточни държавната граница в Балтийско море, но Москва още не се е свързала с Хелзинки, заяви на свой ред президентът на страната Александър Стуб, цитиран от ТАСС.

„Финландските власти проучват информацията на руските медии относно определянето на морските зони във Финския залив. Ръководството на страната следи внимателно ситуацията. Русия не е осъществявала контакт с Финландия по този въпрос. Финландия действа както винаги: спокойно и въз основа на факти“, написа Стуб в социалната мрежа „Екс“.

Руският проект на план за промяна на границите на териториалните води на страната в Балтийско море е ескалация срещу НАТО и ЕС, заяви литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис.

В ход е още една руска хибридна операция, този път целяща да всее страх, несигурност и съмнения относно техните намерения в Балтийско море“, подчерта той в социалната мрежа „Екс“.

„Това е очевидна ескалация срещу ЕС и НАТО и трябва да получи подобаващо твърд отговор“, призова Ландсбергис.

„Стратегията на Литва за Украйна е много ясна. Каквото е необходимо за победата“, добави той в следващ пост.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук