електрическтво, ток

Промяната в цената на тока от 1 юли тази година ще е около 2%. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той призова да се спре със спекулациите относно цената на електроенергията.

„Българските граждани да не изпитват тревога и притеснения от цената, която ще произнесем за първи юли. Тъй като експертите вече са очертали рамката, мога да ви кажа, че средното изменение на цената на тока от първи юли 2024, ще е около 2%. Все още се правят изчисления, затова не може с точност да се каже“, заяви Иван Иванов.

Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната.

Иванов посочи, че поскъпването с 2% е по-ниско от размера на инфлацията за изминалата една година, както и за последните години това е първия случай с толкова малка промяна в цената, пише БНТ.

Председателката на парламента не дава да се коментира цената на тока

Председателят на КЕВР увери още, че цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“ ще остане непроменена през следващата година. Първоначалното заявление на АЕЦ „Козлодуй“ до КЕВР е предвиждало увеличение с 30%. Впоследствие обаче, то е оттеглено и в понеделник е постъпило второ заявление с цена – сходна до миналогодишната.

„Миналата година е искала цена 69,7 лв., тази година – 69,14 лв. След като се иска една и съща цена, прегледът, който направиха експертите на комисията, показва, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с решение за цена, различна от миналогодишната“, заяви Иванов.

Тази година цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“ ще е с пренебрежимо малки отклонения, допълни той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук