Брекзит, глоби

Европейската Комисия предупреди днес, че Великобритания ще трябва да плати останалата част от вноската в бюджета на ЕС, дори ако напусне съюза без сделка. В изявление относно подготовката за напускането на Обединеното кралство от Брюксел казаха, че няма да започнат търговски преговори, докато Лондон не изпълни „своите финални ангажименти, които има към ЕС като страна членка“.

Според споразумението, което британският премиер Тереза Мей подписа миналата година, Великобритания ще трябва да изплати около 44 милиарда евро на ЕС. Сумата ще покрие бюджетния ангажимент на страната към ЕС през преходния период в края на следващата година, но британския парламент отказа да ратифицира сделката, а Брекзит бе отложен за 31 октомври.

Мей е на път да се оттегли като ръководител на британското правителство, а част от кандидатите за нейния пост твърдят, че са готови да напуснат съюза без сделка. Това ще означава, че няма да има преходен период и това би спестило на Великобритания около 12 милиарда евро, но така сметките, свързани с бюджета на ЕС не излизат.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън предположи, че тази спестена сума ще даде на Обединеното кралство надмощие в разговорите за развода, но от ЕС заявиха, че за такива разговори не може да става и дума, ако сметката не бъде оправена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!