Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще подкрепи германския канцлер Ангела Меркел, ако тя би поискала да оглави Европейската комисия. На Европа, според него, са ѝ необходими нови силни хора. Германският канцлер обаче решително заяви, че след края на настоящия мандат отива в политическа пенсия.

Френският лидер каза, че Евросъюзът се нуждае от силен човек начело на изпълнителния орган на ЕС, но че няма да се стреми да влияе на Меркел.

„Ако тя би поискала това, бих я подкрепям“, каза Макрон пред швейцарска медия.

Меркел заяви миналия месец, че не иска да бъде глава на ЕК, нито че иска да има някаква друга политическа служба след напускане на канцлерската длъжност. Тя подкрепя германският евродепутат Манфред Вебер да замени председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, чийто петгодишен мандат начело на Комисията приключва тази година. Самият Юнкер вчера призова за евентуалното преместване на Меркел в Брюксел.

Той също така подчерта, че оценява Меркел, защото наред с други положителни неща тя винаги казва ясно кога се променя нейното политическо мнение.

Канцлерката заяви през октомври миналата година, че няма да търси повторно избиране след изтичането на четвъртия си мандат начело на кабинета през 2021 г. и в същото време изключи след това да заеме висока позиция в ЕС.

Меркел и Макрон участват в Женева в конференцията на Международната организация на труда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!