Европейският съюз обмисля добавянето на Турция в черен списък офшорните страни още през следващия месец, предаде Блумбърг. Това вероятно ще утежни отношенията между Брюксел и Анкара и ще изключи членството на Турция в ЕС.

Работна група на ЕС заключи, че ангажиментите на Турция да се занимават с проблемите на прозрачността и справянето с данъчните убежища досега не са достатъчни. Очаква се страните, които не отговарят на изискванията, да бъдат включени в черния списък до 5 декември.

Докато в момента включването в списъка на незаконните данъчни убежища не носи финансови санкции, това ще навреди на отношенията между Турция и ЕС. Франция настоява за изключването на такива страни от международно финансиране.

В интервю за Ройтерс министърът на финансите на Турция Наджи Агбал каза, че няма причина ЕС да постави Турция в такъв списък и че Турция спазва всички международни данъчни правила. Турция информира ЕС, че ще завърши цялата необходима работа по обмена на информация до 2019г., срокът, определен на развиващите се страни, цитира Ройтерс.

Страните от общността все още не са решили какви мерки възнамеряват да предприемат по отношение на държавите, които попадат в черния списък. Иначе се очаква в листата да бъдат добавени имената на 36 страни, включително Армения, Панама, Сърбия и Тунис.

По-рано еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси в интервю за италианските медии, каза, че ЕС работи по система за контрол и регулиране на „финансови посредници” и ще представи списък на офшорни страни преди края на 2017г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!