Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан

В сряда Европейската комисия официално задейства нов механизъм, който може да доведе до загуба на европейски средства от страна на Унгария заради нарушения на принципите на правовата държава. Това ще бъде първият път, в който блокът използва този механизъм.

От месеци Комисията се подготвяше за тази стъпка, но многократно отлагаше окончателното й одобрение. В сряда комисарите на ЕС се събраха и дадоха официална зелена светлина.

Решението бележи важен момент за ЕС. Блокът никога досега не е използвал това правомощие, което му позволява да намалява плащанията за членовете, когато проблеми с върховенството на закона застрашават бюджета на ЕС. Новият механизъм беше създаден през последните години, след като съществуващите инструменти за контрол се оказаха неспособни да променят поведението на проблемните държави членки.

Служител на Комисията заяви пред репортери, че Унгария е набелязана заради „сериозни опасения“ относно използването на средства от ЕС. Служителят изтъкна съмнения относно начина, по който Унгария възлага обществени поръчки, и относно контрола и одита на средствата от ЕС. Длъжностното лице също така обвини страната в липса на прозрачност и възпрепятстване на ефективните разследвания и съдебни преследвания.

Според служителя тези опасения са били „пренебрегвани“ в продължение на повече от десетилетие, като се посочват „непрекъснати нарушения“ без „никакво подобрение“.

Въпреки че ЕС официално получи новите си правомощия в началото на 2021 г., съдебна битка и политически съображения накараха Комисията да изчака повече от година, преди да ги задейства официално.

Ходът от сряда предвещава началото на многомесечен процес, който може да завърши със загуба на значителна сума от фондовете на ЕС от страна на Унгария, като решението в крайна сметка зависи от Съвета на ЕС, съставен от представители на всяка държава.

Всяко намаление на финансирането ще се нуждае от „квалифицирано мнозинство“, което означава подкрепа от поне 55% от страните от ЕС, представляващи поне 65% от населението на блока.

Съгласно регламента, уреждащ механизма, ЕС може да намали финансирането, когато нарушенията на върховенството на закона засягат или биха могли да засегнат бюджета на ЕС по „достатъчно пряк начин“.

Длъжностни лица твърдят, че Комисията в крайна сметка е решила да задейства механизма срещу Будапеща – а не срещу другата страна, която е нарушител на върховенството на закона – поради широко разпространената корупция по високите етажи на властта и липсата на подходящо съдебно преследване на подкупи в Унгария, което дава на Берлаймонт силен аргумент.

Откакто унгарският министър-председател Виктор Орбан дойде на власт преди повече от десетилетие, Брюксел и Будапеща са във все по-големи противоречия. По време на управлението на Орбан групи за защита на гражданските свободи твърдят, че унгарският лидер постепенно е поел контрола върху демократичните институции и е насочвал парите на данъкоплатците към приятели и семейство.

Наскоро Орбан спечели четвърти пореден мандат, след което Комисията обяви, че скоро ще задейства механизма за върховенство на закона.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук