Роман Бондаренко /снимка:gomel.today/

Европейският съюз предупреди, че може да наложи допълнителни санкции срещу Беларус и осъди смъртта в полицейския арест на опозиционен активист.

„Това е скандален и срамен резултат от действията на беларуските власти“, заяви говорителят Петер Стано за смъртта на 31-годишния Роман Бондаренко.

На 12 ноември 31-годишният Роман Бондаренко почина след часове на операция в болницата в резултат на наранявания, претърпени от насилие от ръцете на цивилни полицаи.

„Това е скандален и срамен резултат от действията на беларуските власти, които не само продължават преките и жестоки репресии срещу населението си, но също така създават атмосфера, в която се извършват подобни незаконни актове на насилие “, се казва в изявлението.

ЕС изразява съболезнования на семейството на Роман Бондаренко и подчертава подкрепата за всички беларуси, които се противопоставят на резултатите от президентските избори на 9 август.

Изявлението също така повтаря позицията на ЕС с призив към правителството на страната „да прекрати насилието срещу населението и да привлече виновните под отговорност“.

ЕС вече е наложил санкции срещу 55 длъжностни лица и лица, отговорни за насилие, и е готов да въведе допълнителни мерки, припомни службата за външна политика на общността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!