Всички европейски лидер се съгласиха да затворят външните граници на Европейския съюз за 30 дни. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса.

„За да ограничим разпространението на вируса в глобален мащаб, ние се съгласихме да подсилим външните ни граници, като приложим координирани временни ограничения за маловажни пътувания в ЕС за период от 30 дни, базирайки се на предложения подход от Европейската комисия“, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференция с лидерите на Евросъюза.

От своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза:

„Получихме голяма подкрепа от страните членки. Сега те трябва да приложат решението на практика. Те обявиха, че ще го направят веднага, за да имаме единодушно и единно решение за външните граници“.

Шарл Мишел подчерта, че постоянните представителства на ЕС ще осигуряват подкрепа в трети страни за репатрирането на европейски граждани обратно в общността, като при необходимост ще прибягват до механизма за гражданска защита.

Той съобщи, че предвиденият Европейски съвет отново ще се състои посредством видеоконферентна връзка.

Ограничението ще влезе в сила възможно най-бързо, като страните членки са тези, които трябва да го приложат на практика, каза Шарл Мишел, като така и не се ангажира с конкретен срок.

Европейската комисия е започнала обществена поръчка за ръкавици и маски, а в понеделник – за дихателни апарати. В нея участват 24 страни членки. Фирмите имат 6 дни, за да подадат офертите си, след което участничките могат незабавно да подпишат договора

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!