warships

Москва заплаши Киев с неуточнени „последствия“, след като Украйна задържа руски танкер, което е пореден епизод в морското противопоставяне между двете страни, започнало през ноември. За разлика от инцидента в Керченския проток обаче украинската страна освободи екипажа на танкера, като задържа кораба в качеството му на „веществено доказателство“.

„Разглеждаме какво се е случило, за да вземем подходящи мерки – заяви говорител на руското външно министерство – Ако руснаци са взети като заложници, това ще се тълкува като най-грубото нарушение на международното право и последствията няма да се закъснеят.“

Украинските сили за сигурност задържаха танкера „Нейма“ в пристанище Измаил, Одеска област. Киев заяви, че корабът е участвал в блокирането на преминаването на украински военни кораби по време на инцидента в Керченския пролив.

Твърди се също, че танкерът се е появил в пристанището под името „Ника спирит“. На борда са проведени обиски и разпити на екипажа.

Екипажът на задържания руски танкер в украинското пристанище Измаил е в безопасност и пътува към родината. Самият кораб квалифициран като веществено доказателство, заяви пред РИА „Новости“ собственикът на компанията „Альтомар Шипинг“, притежаваща кораба.

„Екипажът е в безопасност, пътува към дома“, каза корабособственикът.

Руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин нарече „лоша новина“ случилото се с танкера. Според него Киев иска продължение на провокацията от ноември в Керченския пролив.

През ноември миналата година три украински военни кораба бяха заловени от руската брегова охрана, като бяха обвинени, че се намират в руски териториални води и не се подчиняват на нарежданията.

Гранични служители задържаха нарушителите. На борда на корабите имаше 24 военни, включително двама служители на Силите за сигурност на Украйна. Съдът ги арестува и обвини в нарушаване на границата.

Владимир Путин тогава оцени действията на властите в Киев като провокация в навечерието на президентските избори в Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!