патриотите
на снимката: Съпредседателите в коалицията "Обединени патриоти" Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров

Коалицията на „Обединени патриоти“, която се състои от партиите ВМРО, НФСБ и „Атака“ официално се разпада. Това заяви по bTV депутатът Славчо Атанасов от НФСБ. Той добави, че все още не е ясно дали всяка от трите партии ще подпише индивидуално споразумение с ГЕРБ.

Все пак той намекна, че НФСБ и ВМРО ще продължат да работят съвместно.

„Стигна се до решение, че така повече не може да се продължава и на практика от днес се разделяме. Раздялата с „Атака“ вече е факт“, заяви още Атанасов.

Представителите на „Атака“ саботират системно работата на Съвета на коалиция „Обединени патриоти“ и парламентарната група, като по този начин правят невъзможно нейното реално функциониране;

Изявленията на Волен Сидеров, председател на ПП „Атака“ в подкрепа на циганските безобразия, както и за стратегическо сближаване с Република Турция, чийто президент недвусмислено заявява претенции към изконни български територии, говорят за сериозно идеологическо отдалечаване от платформата, с която бе създадена КП “Обединени патриоти“;

Към всичко това следва да добавим нежелание не само за политически диалог с партньорите в коалицията, но и за нормално човешко общуване от страна на ръководството на ПП „Атака“, самоизолация на нейните представители и често неприемливо за обществото поведение.

Извънредният коалиционен съват, който взе решението, бе свикан, след като в сряда съветът се провали, а участниците в него обявиха, че коалицията вече я няма.

„…Всичко това води партиите, подписали настоящата декларация, до извода, че ПП „Атака“ отдавна не е част от коалицията и патриотичното пространство като цяло. Очевидно в “Обединени патриоти“ нейните представители са видели шанс за политическо оцеляване в момент, в който партията им сама не би могла да прескочи бариерата за 44-то Народно събрание, а след изборите следват само собствените си интереси“ – гласи официалната декларация на КТ на „Обединени патриоти“.

Днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутати от обединението казаха, че не знаят кога ще се вземе окончателно решение.

„Поискахме справка от Народното събрание относно участие на депутатите в гласуванията. Тя показа, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е участвал в 252 от 8173 гласувания, което е 3,7%. Той се изключва заради недостатъчно участие в работата, както и Павел Шопов, и Десислав Чуколов водят постоянна кампания срещу партньорите си, кампания на оклеветяване“ – заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на брифинг във връзка с изключването на „Атака” от малката коалиция – Повече от една година коалицията Обединени патриоти не работи. Системен саботаж, атаки персонални първо срещу Валери Симеонов, след което срещу мен персонално, срещу колеги. Истината е, че така не става. Не само политическите граници бяха нарушени, бяха нарушени човешките, добави Каракачанов. Явно колегите от „Атака“ не желаят да работят с НФСБ и ВМРО, затова ние ги освобождаваме от това задължение – нека плуват в свободния океан.“

Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че е възможно всяка от трите партии да подпише коалиционно споразумение с ГЕРБ.

Решението за изключването на партия „Атака“ е неправомерно. То ще бъде проучено и едва тогава ще дадем официален коментар, заявиха от пресцентъра на партията на Волен Сидеров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!