електричество ток реформи

Всички 4000 служители на Електроенергийния системен оператор са получили еднократен бонус от 1700 лева за 15-ата годишнина от създаването на компанията, съобщиха първи за това от сайте „Оф Нюз“. Малко по-късно информацията беше потвърдена от дружеството. 

Заповедта на изпълнителния директор на държавното предприятие Ангелин Цачев е от 10 януари. Бонусите, които са на обща стойност от близо 7 милиона лева се раздават на фона на енергийна криза. Цените на тока за бизнеса през последните седмици са безпрецедентно високи, като това се отразява и в крайната цена на обикновения потребител, а разходите на дружеството се калкулират в цената на тока.

Въпреки първоначалния отговор от страна на компанията да отговори на запитването на „Оф Нюз“ за бонусите, след медийната поява на новината, от ЕСО заявиха, че решението за изплащане на еднократната сума от 1700 лева е следствие и от невъзможността на дружеството да увеличи трудовите възнаграждения на служителите, за което многократно настояваха през 2021 година синдикалните организации.

Освен това от ЕСО изтъкват, че са положили усилия, свързани с дигитализацията и реформата, която се осъществява в компанията с цел оптимизиране на разходите. Вследствие на това са акумулирани средства, с част от които ръководството е решило да стимулира служители си и да ги подкрепи в условията на повишен инфлационен натиск в резултат на растящите цени на стоките и услугите.

Не става ясно обаче какъв е моделът за стимулиране на служителите, при положение че бонуси са раздадени на всички и те не са на база личностно представяне.

От ЕСО посочиха също така, че средствата за бонусите на служителите няма да повлияят в посока увеличение на цените на мрежовите услуги за потребителите и че дружеството завършва годината с положителен финансов резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук