НАТО

НАТО изпрати холандския военен кораб Ротердам в Балтийско море, съобщи финландският обществен оператор YLE в понеделник. Корабът се намира на юг от Борнхолм, датски остров, каза YLE, цитирайки финландски и шведски медии.

„Това е планирано действие и корабът е там, за да покаже присъствие и солидарност с целия алианс“, каза говорител на НАТО пред вестник Aftonbladet.

Според алианса това е планирано действие. HNLMS Rotterdam е проектиран да извършва операции с хеликоптери.

От своя страна изследователят от Шведския национален колеж по отбрана Магнус Кристиансон смята, че пристигането на кораба е свързано с настоящата ситуация със сигурността в Европа на фона на военното струпване на Русия в близост до границите на Украйна.

„НАТО се адаптира към агресивните и непредсказуеми действия на Русия и засилва сътрудничеството си с Швеция и Финландия в Балтийско море“, цитира ERR думите на Кристиансон.

Изданието отбелязва, че миналата седмица три десантни кораба на руския Северен флот са навлезли в Балтийско море. Поради това Швеция е повишила бойната си готовност на остров Готланд.

Движенията идват на фона на разполагането от страна на Русия на приблизително 100 000 войници на границите на Украйна, повишавайки напрежението в региона.

Седмица на срещи между Русия, САЩ, НАТО и ОССЕ се състоя миналата седмица, но завърши без ясен път и планове за деескалация.

Други членове на НАТО също предприемат действия.

Дания също ще изпрати фрегата със 160-членен екипаж за патрулиране в Балтийско море по-късно този месец и четири допълнителни изтребителя в Литва.

Дания отговаря на действията на Русия на украинската граница чрез укрепване на отбранителните си способности в Балтийско море, заяви датският посланик в Естония миналата седмица.

В понеделник Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс каза на Латвийската телевизия, която страната ще засили военното си присъствие в източните райони на Видземе и Латгале.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук