Етиопия

Етиопия експулсира седем висши служители на Организацията на обединените нации (ООН). Това се случва дни след предупреждения, че разкъсания от войната регион Тигрей изпада в глад поради блокадата на правителството на доставките на помощ, съобщава CNN.

В изявление от четвъртък етиопското министерство на външните работи обвини длъжностните лица в „намеса във вътрешните работи на страната“ и им даде 72 часа да напуснат страната.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е „шокиран“ от решението.

На 17 септември американският президент Джо Байдън заплаши, че ще наложи широки нови санкции на етиопските служители и други страни в конфликта, освен ако не спрат да се бият и отворят хуманитарен достъп.

В четвъртък прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви пред репортери, че САЩ осъждат експулсирането и няма да се въздържат от използването на санкции срещу всяка група, възпрепятстваща усилията за помощ.

„Следва публикуване на доклади, предупреждаващи, че стотици хиляди хора умират от глад в Северна Етиопия. Ние сме дълбоко загрижени, че модела на етиопското правителство да възпрепятства доставката на храна, лекарства и други животоспасяващи консумативи продължава“, заяви Псаки.

По-рано този месец Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UNOCHA) заяви, че е имало „фактическа блокада на хуманитарна помощ“ във военния регион Тигрей, където най-малко 400 000 души са изправени пред условия на глад

От юли само 606 камиона, превозващи хуманитарни доставки, са успели да влязат в Тигрей.

Според изчисления на ООН са необходими 100 камиона на ден, за да се отговори на търсенето.

От друга страна етиопското правителство отхвърля твърденията, че блокира помощта.

На фона на това децата на Тигрей протестираха в Мекеле, призовавайки хората по света да им помогнат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!