бензиностанция

В 26% от бензиностанциите в Обединеното кралство липсва автомобилно гориво. Това съобщи пред Ройтерс изпълнителният директор на Асоциацията за търговия на дребно с горива (PRA) Гордън Балмър. 27% от бензиностанциите имат само един вид гориво, а 47% имат достатъчно бензин и дизелово гориво.

„Недостигът на доставки се усеща особено в независими бензиностанции, които представляват 65% от общата мрежа за зареждане, в сравнение с други сектори като супермаркетите“, каза Балмър, имайки предвид бензиностанциите, които работят в големи търговски вериги.

Леко подобрение обаче все пак се забелязва. В сряда, според PRA, 37% от бензиностанциите са били без газ.

Британците започнаха да изпадат в паника при закупуването на бензин на 23 септември, когато петролната корпорация BP затвори редица свои бензиностанции поради проблеми с доставката на гориво.

Корпорацията обясни това с недостига на шофьори на камиони с гориво, с който наскоро се сблъскват други горивни компании. Въпреки че става дума само за няколко десетки от 1200-те станции на BP в цялата страна, дълги опашки от автомобили се образуваха на британските бензиностанции, страхувайки се от влошаване на прекъсванията на доставките. Поради прилив на търсене в онези бензиностанции, където има налично гориво, продължава да има дълги опашки, а цените на бензина достигнаха максималните си стойности за последните осем години.

Недостигът на шофьори за тежки превозни средства, който предизвика кризата, се свързва както с пандемията, така и с излизането на кралството от Европейския съюз. Хиляди професионални шофьори от страни от ЕС са напуснали Обединеното кралство през последните две години, а обучението за нови е било възпрепятствано от пандемията, поради която изпити за шофьорски книжки отдавна не се провеждат в много страни.

Успоредно с това има недостиг на работници в редица индустрии. На 1 октомври стана известно, че обемът на клане на прасета в кралството е намалял с 25% от август поради липса на работници. В отворено писмо до търговците на дребно, Националната асоциация на производителите на прасета заяви днес, че фермите на кралството са натрупали „около 120 000 прасета, които е трябвало да бъдат заклани досега“.

Асоциацията призова британските търговци на дребно да купуват британско свинско месо, вместо да избират „много по-евтиното европейско“, за да подкрепят местните производители в тези трудни времена.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!