газова връзка, интерконектори Великобритания

Милиони домакинства във Великобритания са на прага на тежка зима: гражданите очакват увеличение на сметките с над 400 паунда, след като газовата криза в страната причинява срив на цените по веригата на други доставчици, пише Дейли Мейл.

Енергийният наблюдател Ofgem определи ситуацията като „безпрецедентна“ и потвърди, че сметките ще се повишат допълнително.

Мрачното предупреждение дойде, когато стана ясно, че има проблеми с доставките на храни до големите вериги хипермаркети заради недостига на шофьори и работници във фермите.

„Притеснението ни е, че снимките на празни рафтове ще изглеждат още по-лошо до Коледа“, каза Андрю Улфенден от Tesco.

Дванадесет индустриални групи, ръководени от Националния съюз на земеделските производители, прогнозираха, че положението ще се влоши без нов визов режим за набиране на чуждестранни работници. Заради високата цена на газа досега девет са фалирали тази година, засягайки около 1,9 милиона жилища.

Адам Скорър от благотворителната организация National Energy Action заяви, че е наложително да се защитят потребителите и домакинствата с ниски доходи от покачването на цените.

„Ограничението на щетите е приоритет за повечето клиенти в момента“, добави той.

Търговският орган, който представлява доставчици, Energy UK, заяви, че правителството и регулаторите са били предупредени преди две години, че пазарът е крехък.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!