Лилия Старева
на снимката: Лилия Старева

Празнуването на Коледа е много древен обичай. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг етнографът Лилия Старева.

„Не точно на Коледа, а Слънцето. В много древни, езически времена, хората са празнували Слънчевия Бог – датата е на ръба на времето, когато Слънцето е в най-малката си светлина, в най-ниската си точка. Сменя се времето, сменят се сезоните. В живота ни настъпва малко повече светлина. И не случайно народната Коледа е на 20 декември – на Игнажден. Тогава е най-слабото Слънце, тогава трябва да му помогнем да свети и тогава, и в много стари времена, и сега хората почитат това обръщане към светлина, защото то е много важно. Няма как, това е животът ни”, каза експертът.

По думите й още от древни времена хората вярвали, че нощта на Бъдни вечер стават чудеса:

„Бъдни вечер е магическа вечер, в която всяка благословия, всяко пожелание, всеки ритуал могат да се случат. Това е времето, в което ние можем да повлияем на случването. Можем да извикаме късмета си, можем да благословим за добро, можем да наречем най-най-хубави неща, които искаме за близките си хора и те да се случат”.

Лилия Старева добави:

„Ето това е Бъдни вечер, Коледа – ние можем да повлияем на случващото се, но с разбиране. Не просто да си наречем късметите, трябва да ги наречем с любов, трябва да участваме в тази магия, трябва да им се зарадваме и да ги приемем, защото те са нашите, това ни е отредено. Когато приемеш, каквото и да ти се падне, със сърцето си и с това магическо разбиране, че наистина е твоят късмет, тогава нещата могат и да се случват. Когато седнем и просто ядем и пием, е просто един от много празници от годината. Ние избираме как да го направим – дали да отидем на пазар, да купим скъпи подаръци и да се веселим, или да омесим пита, да вложим чувство, че може би има нещо различно в тази вечер”.

Цялото интервю с Лилия Старева може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!