Самоуката художничка Фанка Борисова
Самоуката художничка Фанка Борисова

Ани Салич вече има свой портрет, подарен й от жена, която живее в дома за възрастни с умствена изостаналост в град Баня, Карловско. 42-годишната самоука художничка Фанка Борисова използвала химикал, черен и бял молив, за да нарисува тв водещата. Помолила продуцентка от Нова тв да предаде творбата й на Ани Салич.

„Тя самата ми писа по фейсбук и ми благодари, много й харесал портретът. За да го направя, гледах нейна снимка в Гугъл“, разказа Фанка пред ДЕБАТИ. БГ.

Портретът на Ани Салич, нарисуван от Фанка
Портретът на Ани Салич, нарисуван от Фанка

Ани Салич не е първата известна личност, която Борисова е нарисувала по фотоси в социалните мрежи. По време на COVID сътворила портрет на ген. Венцислав Мутафчийски с йод. А аферата за пачките и златните кюлчета в спалнята на Бойко Борисов я провокирала да скицира и него.
Въпреки че не е учила нито в художествено училище, нито в академия, Фанка вече има зад гърба си вече 3 самостоятелни изложби. Тя рисува буквално с всичко, което й е под ръка – моливи, химикали, акрилни бои, червила, гримове, вино, кафе, шкурка, бял лак. С клечки за уши пък прави сенките. Предпочита да изобразява лица на жени.

Портрет на жена, нарисуван от Фанка
Портрет на жена, нарисуван от Фанка

„Може би защото винаги ми е липсвала майчината любов. Изоставена съм, когато съм била на 6 месеца“, обяснява Фанка. Не желае да види родителите си, тъй смята, че ще разочарова и страда. Твърди, че се чувства добре в Баня, където е обградена от приятели. Скоро обаче й предстои преместване в защитено жилище в Перник. Фанка не се страхува от промяната.
„Надявам се там да ме научат да готвя, което ще ми е необходимо, когато един ден заживея сама“, посочва Борисова. Другата причина да иска да е в Перник е близостта до София, където смята в бъдеще да прави изложби.
Амбицията й е да организира такива в чужбина, за да събира средства за свой дом. Фанка е от малцинствен произход и откакто се помни, е по пансиони и социални институции.
Преди да отиде в дома в Баня е сменила пет. Била е известно време и в приемно семейство.
Рисуването не е единствената й страст – спечелила е златен медал от международно състезание по бадминтон за хора със специални потребности. Играе и интегриран футбол – на четири вратички. Наскоро участвала в състезание в София за хора с ментални увреждания. Там се класирала първа, след като вдигнала 35 кг щанги от лежанка.

Фанка с наградата от състезанието в София за хора с увреждания
Фанка с наградата от състезанието в София за хора с увреждания

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук