Фанка Борисова
Фанка Борисова

Тя има зад гърба си вече 3 самостоятелни изложби, въпреки че не е учила нито в художествено училище, нито в академия. Фанка Борисова рисува буквално с всичко – моливи, химикали, акрилни бои, червила, гримове, вино, кафе. Използва шкурка, бял лак, както и клечки за уши, с които прави сенките. По време на COVID направила портрет на ген. Венцислав Мутафчийски с йод.

42-годишната самоука художничка живее в дома за възрастни с умствена изостаналост в гр. Баня, Карловско.

„Откакто се помня, съм по пансиони и социални институции. Преди да отида в Баня, съм сменила пет. Бях известно време и в приемно семейство. Майка ми е изоставила, когато съм била на 6 месеца“, разказва Фанка пред ДЕБАТИ. БГ. Категорична е, че не желае да види родителите си. Много хора предлагали да й помогнат да ги открие, но тя не иска да се разочарова и да страда.

„Чувствам се добре в дома в Баня. Имам приятели сред настанените и персонала. В града вече ме познават“, твърди Борисова. По думите й преди да стане известна, някои гледали на нея като на „бракуван човек“, тъй като живее в институция. След като я показали по телевизията и лично вицепрезидентът Илияна Йотова открила третата й изложба в Перник в началото на декември м.г., се превърнала в местната знаменитост. Йотова много харесала портрет на жена с каубойска шапка и я купила, а Фанка й подарила още една – на мома с българска носия.

Жена в народна носия
Жена в народна носия

„И трите ми експозиции пожънаха голям успях. Първата беше в София. Тогава за по-малко от 2 часа изкупиха всичките ми картини. На следващия ден организаторите ми поискаха още“, казва Фанка. Обяснява, че предпочита да рисува жени и деца.

„Може би, защото винаги ми е липсвало семейството“, добавя тя. Най-често гледа човека от снимка, но прави портрети и на хора, които й позират наживо.

Фанка е нарисувала и Левски
Фанка е нарисувала и Левски

„Рисувам всеки ден от 9 до 18 часа. Сядам на леглото, слагам си слушалки, пускам си кънтри или някоя балада и вече нищо не съществува за мен освен белия лист. Даже забравям и да се храня“, заявява самоуката художничка. Скулпторът Димитър Рашков я научил как да отразява светлината, даже вземал нейни картини на свои изложби, за да ги показва.

Портрет на жена
Портрет на жена

Фанка твърди, че си има свой стил на рисуване, но обича и да експериментира. Когато направила портрета на ген. Мутафчийски с йод, негови колеги го видели на страницата й във фейсбук и веднага го купили. Самоуката художничка е рисувала и по стени на кафене, в частна къщи, по подове.

Рисуването не е единствената й страст – спечелила е златен медал от международно състезание по бадминтон за хора със специални потребности. Играе и интегриран футбол – на четири вратички.

На състезание в Германия по интегриран футбол около стадиона ги засякъл Кубрат Пулев.

„Спря мерцедеса си и ни попита къде отиваме. После дойде на стадиона и през цялото време ни подкрепяше. Изкараха отборите равни, за да няма сърдити, но все пак ние бяхме по-добри“, смее се Фанка. По думите й всяко лято ги водели в Националната спортна академия. Там Борисова участва в състезания по плуване и гребане.

„На каяк „сингъл“ съм много добра“, хвали се тя.

Фанка твърди, че е осъществила една от мечтите си – да прави самостоятелни изложби.

Жена, рисувана по снимка
Жена, рисувана по снимка

Но остава втората – за собствен дом. Надява се да може да спестява пари от рисунките си и един ден да живее под свой покрив.

Картина на Фанка Борисова
Картина на Фанка Борисова

„Няма да забравя домовете. Израснала съм там и знам от какво имат нужда хората, които са настанени в тях“, обяснява Фанка. По думите й – не само от храна и дрехи, но и от обич и топлина.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук