Устройството за къпане "Lick" /снимка: Lexus Design/

Студентка от Московската художествено-промишлена академия стана финалистка в конкурса „Lexus Design Award 2020“ с разработката си на преносимо „къпещо“ устройство, наречено „Lick“, съобщава „Фаст Компани“.

Ирина Самойлова е разработила преносима „къпалня“, която ви позволява да измиете тялото си при липса на възможност да вземете душ или вана. Устройството се състои от малка „черупка“, в която са скрити специален механизъм и съд с вода, както и мек материал, наподобяващ котешки език с власинки. То позволява да се премахне мърсотията дори от трудно достъпни места и може да бъде полезно например при пациенти на легло или по време на дълги пътувания.

Ирина е разработила „къпалнята“ в период, когато се е грижила за болната си баба. Тя търсела алтернатива на дезинфекцирането с кърпички и миенето с обикновени кърпи, които не позволяват ефективно и удобно измиване на прикован към леглото човек.

Международно жури обяви студентката за един от финалистите в конкурса, проведен в Милано, Италия, като похвали концепцията и ползата от устройството. В момента Самойлова работи с организаторите на „Lexus Design“, за да превърне „Lick“ в работещ прототип, който ще бъде показан на Миланската седмица на дизайна през 2020 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!