Хърватският рибар позира с необичайния си улов.

Странното устройство беше идентифицирано като произведена в САЩ система EARS (Environmental Acoustic Recording System) – подводен микрофон, способен да записва звуци на океанското дъно в продължение на цяла година.

Хърватската риболовна лодка е издърпала подводното устройство за запис на ВМС на САЩ от дълбините на Адриатическо море, отделящо италианския полуостров от Балканския полуостров.

Странното устройство, разпознато като система за аудио наблюдение EARS е поставено там от ВМС на САЩ, за да записва локални подводни звуци и да документира аудио средата в този район, идентифицирайки непознати звуци.

Съобщава се, че риболовната лодка е хванала 220-килограмовото устройство, докато плувала до остров Млет. Рибарят нямал представа какво се е хванало в мрежата му, но решил да го вземе със себе си.

След разпространението на снимки, показващи непознатия обект в социалните медии, ВМС на САЩ се обърнаха към собственика на траулера и поискаха устройството да бъде върнато.

Хърватските медии съобщиха, че рибарят ще бъде обзщетен с около 3000 долара за щетите, причинени на мрежите му. Съобщава се, че записващата система е предадена на океанографски проучвателен кораб на ВМС на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!