Седмичен бюлетин – 03.02.2023

144
Народно събрание
Народно събрание

48-то Народно събрание остана в историята. С какво ще го запомним?

48-то Народно събрание (XLVIII НС) бе сформирано след резултатите от предсрочните парламентарни избори в България, проведени на 2 октомври 2022 година. За четири месеца работа депутатите успяха да приемат няколко изключително важни за страната ни закона, но не се справиха с фундаментални проблеми.

Силно фрагментиран, съставът на парламента включваше седем парламентарни формации – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, БСП, Демократична България, „Възраждане“ и „Български възход“. С кои действия (или бездействия) ще запомним 48-я парламент?

Прочети повече


 

Хърватия - ЕС- знаме

Хърватия успя с еврото. Ще успеем ли и ние?

Близо четвърт милион евро са наложените от държавата глоби за спекула в Хърватия само за седмица. Това е резултат от безапелационните действия на властта в Загреб срещу търговци и производители, срещу компании, които, в нарушение на действащия защитен закон, си позволяват необосновано вдигане на цените на стоки и услуги, помпане на инфлация, използвайки конспиративно въвеждането на еврото в Хърватия. Защитният техен закон, съответно на плана за замяна на куната с евро, бе приет там през май миналата година.

Прочети повече


 

Иван Николов
Снимка: БГНЕС

Иван Николов за ДЕБАТИ: Аз съм против бабаитски патриотизъм насред Скопие. Там мразят България

Какви са отношенията между България и Северна Македония в момента; грешка ли беше ветото, наложено от правителството на Борисов, разумно ли е искането за признаване на българското малцинство и трябва ли българите да бойкотират честванията на Гоце Делчев в Скопие – вижте в специалното интервю на главния редактор на списание „България-Македония” Иван Николов за ДЕБАТИ.БГ.

Прочети повече


 

Христо Иванов и Кирил Петков
На снимката: Христо Иванов и Кирил Петков/Източник БТА

Какво знаем за новата коалиция между ПП и ДБ и може ли тя да промени резултата?

На поредните предсрочни избори на 2 април ще има със сигурност едно ново нещо – това е очакваното общо явяване на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Националните съвети и на трите партии в коалицията „Демократична България“ (ДБ)- „Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“, дадоха на своите ръководства картбланш за преговори за съвместни действия с „Продължаваме промяната“ (ПП) за парламентарните и местните избори тази година. Досега двете формации се явяваха поотделно. Какво знаем досега за новата коалиция и дали тя може да промени резултата? Анализ на Десислава Димитрова.

Прочети повече


 

Севджан Рамадан
Севджан Рамадан

Севджан, която научи 170 деца на народни песни

На 10 г. през школата на Севджан Рамадан в Асеновград са преминали 170 деца, които са се обучавали на народно пеене. Много от тях са продължили да се занимават с изпълнителско изкуство и са се реализирали успешно. Любовта към българския фолклор Севджан предава и на учениците си в пловдивското музикално училище.

Само на 34 г., Севджан има зад гърба си многобройни успехи.

 

 

Прочети повече


Проследете чрез ДЕБАТИ.БГ най-важните събития и най-важните коментари
за изминалата седмица директно в електронната ви поща.
Абонирайте се за нашия безплатен седмичен бюлетин,
за да ви го изпращаме всеки петък.

E-mail Адрес*


За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук