Севджан Рамадан
Севджан Рамадан

За 10 г. през школата на Севджан Рамадан в Асеновград са преминали 170 деца, които са се обучавали на народно пеене. Много от тях са продължили да се занимават с изпълнителско изкуство и са се реализирали успешно. Любовта към българския фолклор Севджан предава и на учениците си в пловдивското музикално училище.

Само на 34 г., Севджан има зад гърба си многобройни успехи. Завършила е две специалности в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, както и магистратура в същия вуз. Втората й магистратура е английски и методика в Пловдивския университет. Освен че има своя школа в Асеновград, Севджан е и председател на сдружение там. Красавицата не само преподава народно пеене, но и самата тя е една от най-добрите ни изпълнителки. Пее от 5-годишна.

Севджан на един от фестивалите, в които е участвала
Севджан на един от фестивалите, в които е участвала

„Първоначално беше само хоби, но след 8 клас реших, че това е моят път. Не съм спирала да пея. Била съм в различни ансамбли и оркестри. Участвала съм в много фестивали у нас и в чужбина“, разказва Севджан. Носител е на първа награда на надпяване на един от съборите на Рожен.

„Това е незабравим момент за мен. Отидох на Рожен като част от асеновградски ансамбъл. В последния момент ръководителят ни ми каза, че ще пея соло“, спомня си Севджан. Изпълнила „Стано, мари, Станчице“ на Надежда Хвойнева, една от най-красивите родопски песни.

„Слизам от сцената, чувам аплодисментите, но продължавам да се притеснявам дали съм се справила“, описва Севджан. Дори и след като непознат човек я поздравил с думите: „Вие сте следващата Валя Балканска“, напрежението й не отминало.

„Не можах да повярвам, когато обявиха, че съм на първо място“, казва Севджан. Успехи жъне и школата й, която отбелязва 10 г. от създаването си.

Младата учителка е категорична, че ще продължава да се изявява като певица. Миналия месец е записала авторската турска песен „Съкровище“ с цигуларя Цветомир Петков, която набира голяма популярност.

Освен че пее, Севджан свири и на пиано
Освен че пее, Севджан свири и на пиано

„Севджан е известна личност в града. Тя успява не само да научи децата как да пеят народни песни, но и да ги обичат“, казват асеновградчани. Може би неслучайно името на младата жена е Севджан. Означава „обичай душата“.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук