Роб Бауер
Роб Бауер Снимка: БГНЕС

НАТО е готов на пряка конфронтация с Русия, ако тя премине червената линия, като нахлуе в някоя от държавите членки на съюза. Това заяви председателят на Военния комитет на алианса адмирал Роб Бауер в интервю за португалската обществена телевизия RTP.

По време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата година алиансът обяви сформирането на четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в опит да се противопостави на руската заплаха в ЕС и трансатлантическия регион.

„Това е важен сигнал за Русия, че ние сме готови, ако те решат да посегнат на НАТО.  Ако има червена линия, която някой пресича, то това са руснаците, които пресичат границите ни „, заяви Роб Бауер.

Той призна също, че алиансът вече не се бори с монопол и може да поема военни инициативи. Според него НАТО трябва да бъде по-добре подготвена, защото в момента Русия има военната инициатива. „Фактът, че врагът ти има по-добри оръжия, не е проблем на врага. Това е ваш проблем“, каза Бауер.

По думите му членовете на НАТО трябва да увеличат промишленото си производство, за да посрещнат нуждите от оборудване, оръжие и други военни стоки. „Стратегическите цели на Русия не се ограничават само до Украйна и ще отидат отвъд нея. Руският президент Владимир Путин цели да си върне териториите на бившия Съветски съюз“, заяви адмирал Бауер.

Преди Русия да започне тотална инвазия в Украйна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди по време на среща на външните министри на 30-те държави-членки, че войната с Украйна ще има „опустошителни последици“, тъй като Москва е съсредоточила голяма и необичайна част от 41-ва армия в Елня – град на 260 км северно от украинската граница, припомня БГНЕС. Тази седмица Русия потвърди, че доставката на бойните танкове на НАТО M1 Abrams и Leopard-2, германско производство предполага „пряко и нарастващо“ участие на САЩ и Европа в конфликта.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук