ЕЦБ

Повече от 100 икономисти призоваха Европейската централна банка (ЕЦБ) да отпусне 2,5 трилиона евро за засилване икономическото възстановяване на еврозоната от пандемията чрез отмяна на публичния дълг, който държи, информира АФП.

В отворено писмо, публикувано във водещи издания като Le Monde, El Pais, La Libre Belgique, Der Freitag и Avvenire, икономистите отбелязват, че 1/4 от публичния дълг на държавите, които използват евро, сега се държи от Европейската централна банка.

„С други думи ние си дължим 25% от нашия дълг и ако трябва да възстановим тази сума, трябва да я намерим на друго място, дали с вземане на нов заем за погасяване на дълга вместо заем за инвестиции, или чрез увеличаване на данъците, или намаляване на разходите, пишат икономистите и акцентират, че всички тези три варианта ще засегнат икономическия растеж и ще забавят възстановяването.

Икономиката на еврозоната се сви с 6,8% през миналата година. На този фон през 2020 г. висш представител на ЕЦБ изключи варианта за отмяна на дълг, като отбеляза, че ще подкопае доверието към еврото.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук