ЕЦБ призова банките в еврозоната да се включат по-­активно в процеса на трансгранични сливания, предупреждавайки, че липсата на интеграция на регионалните финансови пазари е концентрирала рисковете и е навредила на способността на централната банка да определя паричната си политика. Една от целите на валутния съюз на еврозоната е да насърчи появата на паневропейски кредитори и създаването на единен капиталов пазар, но финансовата криза от 2007­2008-ма накара редица търговски банки от региона да се оттеглят обратно в националните граници.

В доклад, публикуван в петък , ЕЦБ заявява, че след няколко години на реинтеграция, финансовата интеграция в 19­-те държави­членки на еврозоната е спряла през 2016­-та година. Способността на споделяне на задграничните рискове е все още ниска, като споделянето на частния финансов риск не допринася много за това, предупреди Европейската централна банка.

Това означава, че икономическите сътресения в отделните страни ­ членки се отразяват директно на потреблението и на икономическия растеж, вместо те да бъдат споделени в рамките на целия регион, посочи банката.

От доста време насам президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреждава многократно, че еврозоната разполага с твърде много банки и че повечето кредитори са неефективни. Трябва да се има предвид, че банковият сектор в Европа е доста голям в сравнение с този в САЩ, тъй като европейските компании разчитат предимно на банките, за да финансират дейността си, отколкото на набиране на необходимите средства от финансовите пазари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук