Европейската комисия увеличи натиска върху България, която все още не е съобщила номинацията си за еврокомисар, който ще замести Кристалина Георгиева, пише сайтът Euroactiv.

Изданието отбелязва, че страната ни трябва да назначи заместник на Георгиева, която беше зам.-председател на Комисията, отговарящ за бюджета и еврокомисар по човешките ресурси , а от януари 2017 ще заема висок пост в Световната банка.

Дейността на Георгиева ще бъде поета от еврокомисаря Гюнтер Йотингер, който доскоро отговаряше по въпросите за цифровизацията.

Към днешна дата България все още не е предложила свой кандидат за еврокомисар, тъй като страната е в политическа криза след оставката на премиера Бойко Борисов заради загубата на кандидата на неговата партия на президентските избори през ноември, пише Euroactiv.[expand title=“ЗАРЕДИ ПОДРОБНОСТИТЕ“]

Борисов ще остане начело на страна до формиране на ново правителство, отбелязва още изданието.

След съобщението за оставката на Кристалина Георгиева българският премиер заяви, че за страната ще е най-полезно следващият еврокомисар да е с ресор екология или регионално развитие. И двата поста обаче не са вакантни. Еврокомисар по регионалната политика е румънката Корина Крецу, а малтиецът Кармену Вела е еврокомисар по околната среда, рибарството и морското дело.

След срещата на върха в Брюксел на 15 декември Борисов промени решението си. Той каза, че ще остави правото за номинация на българския представител в ЕК на следващия кабинет.

По-рано тази седмица Комисията отбеляза, че не бърза да научи името на предложения, както и че за това няма краен срок. Но Юнкер възложи заемания от Йотингер пост на еврокомисаря Андрус Ансип.

Потърсена от Euroactiv говортелят на Юнкер Мина Андреева заяви, че все още няма конкретно име, което ще бъде предложено за еврокомисар.

Според изданието страната ни има много малко време да номинира свой представител в ЕК и ако не го направи ще получи незначителен пост.

Сайтът припомня, че през 2007 г., когато България бе приета като пълноправен член на Европейският съюз български еврокомисар стана Миглена Кунева с ресор защита на потребителите, който вече не съществува.

Според „Политико” следващият български еврокомисар ще е жена, като сред кандидатите се посочват имената на министрите на правосъдието и регионалното развитие от настоящия кабинет – Екатерина Захариева и Лиляна Павлова, както и заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

Euroactiv отбелязва, че България е единствената страна в ЕС, която до момента е предлагала само жени за поста еврокомисар.[/expand]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук