Евгений Дайнов
На снимката: проф. Евгений Дайнов
Евгений Дайнов е роден през 1958 г. Родният му град е Пловдив, но по-късно се премества да живее в София. Дайнов е професор в НБУ и действащ политолог. Висшето си образование завършва в най-стария университет – Оксфорд, през 1978 г. Магистърската му степен е по модерна история. Работил е като главен редактор на списание „The Insider“, директор на Центъра за социални практики в София и е професор по политически науки в НБУ.

Проф. Дайнов, най-осезаемата политическа новина от последните дни е, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ няма да се явят заедно на предсрочните парламентарни избори. До какъв резултатът може да доведе това решение на ПП, как ще се отрази?

Живеем в бурни времена, страшно много неща се случват непрекъснато. Ние не знаем какви ще са настроенията на 2 октомври по време на изборите. „Продължаваме промяната“ очевидно се доверяват на социологически проучвания, а те дават моментна снимка отпреди една седмица. Много трудно можеш да планираш своите действия на основата на информация, която винаги е от миналото.

Политическият анали, за разлика от социологическия, може да гледа и напред. От политологична гледна точка, в тази многослойна криза, в която се намираме, при хора, които се тревожат за бъдещето си, едно събиране на очевидни разумни и полезни хора би довело до доста по-сериозно гласуване за тях.

Ние не знаем какви събития ще се случат, които могат да обърнат нещата, но се страхувам, че се лишиха от някои гласове, тръгвайки поотделно. Да, всичко зависи от кампанията, от събитията, но щяха да имат по-здрава основа, на която да стъпят, ако бяха заедно.

Има ли опасност за „Демократична България“ да не успеят да получат място в Народното събрание?

Не, няма такава опасност.

Независимо от това кой ще е победител – ГЕРБ или „Продължаваме промяната“, според Вас дали ще е възможно да се формира управление без някои измежду ГЕРБ и БСП?

Това вече е аритметика. БСП – за учудване на всички, бяха приличен партньор в четворната коалиция. За коалиция с тях, зависи колко народни представители ще имат тези три партии. Отдясно „Демократична Бългаеия“, в центъра „Продължаваме промяната“ и вляво – БСП. Това може да заобиколи ГЕРБ, при съответното наличие на депутати.

Да разбираме ли, че БСП в процесите на политическия живот се превърна в малко по-приемлив и партньор, и субект като цяло?

Стана нещо много странно и може би закономерно. Ставайки малка партия от свръх голяма, БСП като че ли се раздели с онова вредно поведение, което имаше, и в последните седмици показваше себе си като приличен и цивилизован партньор на едно реформаторско правителство. Може би стопяването на партията ще и помогне да оцелее като прилична политическа сила, а не като воденичен камък на шията на цялата държава, както беше в продължение на 30 години.

Можем ли по действията на служебното правителство на президента Радев да приемем, че се готви за един дълъг мандат?

Очевидно се готвят за кратки парламенти, неуспешни, и респективно на това поредица от служебни правителства, в която поредица да направят максимално количество бели. Да навредят максимално на независимостта, суверенитета и перспективите пред България. Не виждам как могат да се превърнат в постоянно правителство, Конституцията го забранява, но очевидно си правят сметката да са няколко пъти на власт и да направят максимално количество пакости на мен и на вас.

Преговори с „Газпром“ ще ни поставят ли в изолация от нашите партньори?

Не разбирам истерията на тема „Газпром“. Имаме договор, който се опитваме да изпълним и който изтича в края на годината. Руснаците не изпълняват договора, нарушиха го. Нов дългосрочен договор се подготвя много месеци подред, може би и години, няма как да бъде договорен до Коледа. Освен това, руснаците намалиха газа до 20% на държави с дългосрочни договори – като Германия и Италия.

„Газпром“ са агресивна полубандитска, полуимпериалистическа организация. Те не са търговска фирма. Сключвайки договор с „Газпром“, трябва да знаеш, че когато ѝ скимне, ще ти спре газа и нищо не можеш да направиш.

През 2009 година Путин лично излезе по телевизора и каза, че спира газа на Европа чрез „Газпром“. Сега го спряха на България, Латвия и Полша, а на Италия, Германия и Франция рязко го намалиха, въпреки съществуващите договори. Не разбирам какво още трябва да се случи, за да се разбере, че тези хора не са солидни търговци, а политически пакостници

Как си обяснявате тогава огромната кампания от политици, журналисти и всякакви други общественици да преговаряме с „Газпром“?

С това, което обсъдихме – целта на служебното правителство и може би на следващите служебни правителства. А именно да увреди максимално националната независимост и суверенитет на България, прикачвайки ни обратно към Русия по някакъв начин.

В тази обстановка, добра идея ли е да се започне разговор за импийчмънт на президента Румен Радев?

В тази обстановка е редно да се чете Наказателният кодекс. Там са описани ситуации на държавна измяна. Трябва да се знае кога това правителство и президентът Радев се намира на терена на държавната измяна.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук