Румен Радев и Илияна Йотова

„Действията, които служебното правителство предприема за гарантиране на доставките на газ и на енергийната сигурност на страната, са безспорно стъпки в правилната посока“. Това заяви пред журналисти днес вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост на честванията по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея.

По думите на Йотова освен провеждането на предстоящите избори, служебният кабинет има „една много важна задача“ и тя е „да върне стабилността и сигурността на българските граждани и да преведе българите през кризата по възможно най-лекия начин“, предаде БТА.

Илияна Йотова коментира вчерашното решение на Министерството на енергетиката относно доставка на танкер с втечнен газ от Турция през октомври. Според нея това е решение, продиктувано от възможностите. „Предишният кабинет завеща една оферта, без да подготви инфраструктурата за нея и това, което в момента прави служебното правителство, е възможно най-малко пари да струва на българина повишаването на цените както на газа, така и на другите енергийни доставки“, посочи тя.

Следва да се има предвид обаче, че бившият министър-председател Кирил Петков и бившия енергиен министър Александър Николов заявиха още на 27 юли, заедно с обявяването на офертата, че разтоварването на първия танкер е договорено от тях. Тогава посочиха, че това трябва да се случи през Гърция. Извън това, по думите им резервирането на слотове на ноември и декември още от юли просто не е възможно. Вижте повече.

Остава мистерия защо служебното правителство договори отделно слот в Турция за разтоварване на първия танкер – а в случая и единствен, през октомври, а не се възползва от разтоварването в Гърция, договорено от Петков.

Вицепрезидентът пожела успех на служебното правителство и отбеляза, че президентската институция не бяга от отговорност. „Както знаете, президентът Радев умее да прави добри кабинети“, коментира още тя. В парламентарна република обаче не президентът назначава редовните кабинети. Вместо това, те се гласуват от Народното събрание. Правомощията на президента се простират единствено до краткотрайни правителства, така че държавата да не остава без управление.

Не за първи път вицепрезидентът Йотова си позволява с думите си да извършва такава активна намеса в изборния процес. Преди броени дни тя заяви, че президентът раздава шансовете за управление на държавата, вместо обществото. Вижте повече. 

Наблюдаваме задълбочаване на все по-опасната тенденция президентската институция да прекрачва граници по начин, който започва да изглежда опасен.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук