Румен Радев и Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която традиционно в стила на президентската институция досега критикуваше без да назовава имена и с уклончиви твърдения и понятия, днес официално влезе в предизборна кампания. Направи го в сутрешното си интервю за Българската национална телевизия. 

Официално предизборната кампания за предсрочните парламентарни ще бъде открита в началото на септември, официално президентската институция няма пряко отношения към тази кампания, но неофициално Йотова, а и като цяло президентство, започнаха процеса на предизборна агитация, без дори да участват пряко в изборите.

В сутрешното си интервю Илияна Йотова, която обикновено не говори с имена, изведнъж заговори за „претенциите“ на Петков и Василев за „много сериозно образование“, не за извоювания, а за „получения“ от тях огромен шанс – и то „даден“ от президента, сякаш президентът, а не гласоподавателите дават шанс, за това как Петков и Василев се „обърнали“ срещу Радев.

След това, в типичен за президентството стил заговори за „нас българите“ и тотално – по модела на Радев, изключи себе си от групата на политиците, присламчвайки се към гражданите:

„Петков и Василев получиха огромен шанс. Те имаха не само 100 дни, те имаха огромен шанс да спечелят доверието на българските граждани. Помните как тръгнаха – млади хора с претенции за много сериозно образование, със свежи идеи, с нов поглед, неупотребени в политиката. И всичко това е една предпоставка за много сериозен успех. Президентът има една вина в кавички – че им даде този шанс. Но много бързо, съветвани от доброжелатели, те се обърнаха срещу президента и срещу президентската институция вместо да потърсят съюз. Разочароваха нас българите.“.

Никога в политическия живот у нас друг президент или вицепрезидент не са си позволявали такава активна намеса в изборния процес. Никога преди вицепрезидент не си в позволявал да каже, че президентът раздава шансовете за управление на държавата, вместо обществото.

Едно е ясно – президентската институция за първи път прекрачва граници по начин, който започва да изглежда опасен. Само няколко часа по-късно Радев се срещна със строителя и проектанта на гръцката газова връзка. На срещата бяха още министър-председателят Гълъб Донев, назначен от Радев, и двама служебни министри – на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството, които като част от изпълнителната власт изобщо не се изказаха в откритата за медии част от срещата, а само слушаха шаблонните изречения на държавния ни глава. Българската държава представи изцяло президентът, а не ми е известно да сме президентска република.

В същото време протестите на гражданите са под прозорците на Йотова и Радев, не под прозорците на Петков и Василев. Ясно е в чия градина пада тежестта на неодобрението на демократичното общество.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук