Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев залага като приоритет на работа си разследването на строежа на автомагистрала „Хемус“. Това заяви той тази сутрин в интервю за БНР.

„От встъпването ми в длъжност проверих по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби, дадох указания по какво не е работено достатъчно, влязохме във взаимодействие с НАП по този въпрос и ви уверявам, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие“, каза Демерджиев.

По думите му за кратките месеци, в които ще бъде министър, има много какво да се свърши:

„За 3 месеца могат да се развият много разследвания и да се съберат много доказателства от полицията, така че след тези 3 месеца да има сериозни образувани производства срещу хора, стоящи изключително високо в йерархията. Нататък има само един път – да ги внесем в прокуратурата, но ще ги внесем в прокуратурата, когато сме събрали доказателствен материал, който не може да бъде заобиколен. Разговаряли сме с правосъдния министър Крум Зарков, че по линия на правомощията му той ще може и ще упражни надзор какво се случва с тези дела, когато влязат в прокуратурата – дали се работи по тях, или ще бъдат сложени на трупчета“.

Иван Демерджиев посочи още, че по случая „Хемус“ има един обвиняем и две съдебни производства, но подчерта, че целият случай е много по-мащабен.

През лятото на 2021 г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. МВР започна проверка по отношение на Лот 5 и установи, че 60 млн. лева от парите за отсечката на АМ „Хемус“ са изнесени кеш в сакове и чували. Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми, заяви тогава МВР.

Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков беше категоричен, че Борисов е знаел за тази схема. Рашков тогава нарече прокуратурата „братска на ГЕРБ организация“. Вижте повече.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук