Служители от системата на МВР и ГДБОП обявяват на брифинг резултатите от проверката за строителството на АМ „Хемус“. 

„Установено е, че на .от 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

От своя страна Атанас Илков от Главна дирекция „Национална полиция“ заяви, че от близо 84 млн. лв.  за Лот 5 на АМ „Хемус“ – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували.

„Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души“, обясни той.

схема

В ГДБОП е имало сигнали за големи суми, постъпили нецелесъобразно. 14 души са задържани.

„През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса отпуснат от „Автомагистрали“ ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Във фирми „фантоми“ са били назначавани служители фиктивно, само за трансфер на пари, след което са били назначавани в други фирми „фантоми“.

„Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души“

От МВР подозират, че схемата по другите лотове е аналогична.

При извършената проверка на Лот 5 е установено само леко престъргване на земни маси и то в размер на първите няколко километра. Договорът за доставка на материали и наем на механизация между „Автомагистрали” и търговско дружество „X” за строителство на Лот 5 от „Хемус”. Търговското дружество е избрало чрез така наречената процедура „ин хаус”. Договорите са сключени по облекчен ред, без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки във връзка с договора от месец юни 2020 г. търговското дружество „Х” е получило от „Автомагистрали” авансово сумата от 84 млн. и 108 000 – до момента без изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати.

бривифнг на МВР и ГДБОП

Българската прокуратура няма никакво намерение да разследва престъпления свързани с Борисов. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Вътрешния министър каза още, че протестът с тежките машини в центъра на София е бил платен. Според Рашков „това е върха на наглостта“.

Той обърна внимание, че това са парите на българските граждани, а не европейски граждани.

В Търговище се е срутила около 600 метра от магистралата и сега  се изгребва от тежки машини, каза още той и припомни, че неотдавна Борисов направи посещение именно на тази част от магистралата с рекламна цел.

 „Борисов знаел ли е за тази схема“, попита Рашков.

По думите му парите били авансово превеждани от миналата година досега, и то в период, когато България най-много се нуждае от средства.

Рашков нарече прокуратурата „братска на ГЕРБ организация“. Той коментира и казаното от Сийка Милева, че не може два пъти да се разследва едно и също нещо.

„Кога Сийка Милева и прокуратурата успяха да се запознаят с материалите, които ГДБОП представи на СГП. Не са успели да направят такъв анализ“, каза Рашков.

Той обясни, че в ГДБОП се разследва пране на пари, в полицията неизгодни сделки, а прокуратурата водела за безстопанственост.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук