Долната камара на френския парламент гласува да разреши на правителството да използва здравен пропуск за борба с COVID-19 до 31 юли 2022 г., т.е. доста след президентските избори, насрочени за април.

Въведен изцяло през август, пропускът ще е необходим за участие в обикновено рутинни аспекти на живота във Франция, като например да изпиеш кафе в кафене, да посетиш музей или да пътуваш с междуградски влак, съобщи АФП.

Здравната карта се генерира чрез QR код или чрез пълен курс ваксинации, или чрез скорошен отрицателен тест за вируси, или чрез възстановяване от COVID-19. Системата е една от най-строгите в Европа, но след въвеждането ѝ ежеседмичните протести намаляха.

Долната камара на парламента одобри предложението със 118 срещу 89 гласа с подкрепата на центристкото мнозинство, контролирано от президента Еманюел Макрон, преодолявайки възраженията на горната камара на Сената, контролирана от десницата.

Опозицията обвини правителството, че се опитва да измести въпроса отвъд президентските избори, на които се очаква Макрон да се стреми към преизбиране, но правителството настоя, че то е необходимо в момент, когато СЗО бие тревога за нова вълна в Европа.

Анализаторите смятат, че тази политика е била успешна за Макрон, тъй като е насърчила хората, които се колебаят дали да се ваксинират, да се ваксинират и да запазят нивата на заразяване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!