Росен Христов
На снимката: Росен Христов

„За септември вече са осигурени нужните количества газ“. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти днес. „Беше обявен търг, който приключи успешно за недостатъчните количества за септември. Цената е доста добра“, обясни служебният министър.

По думите му в момента се водят преговори с няколко компании за доставките на газ за октомври, ноември и декември.

„Вярвам, че ще успеем. Засега не мога да дам гаранции, защото не сме подписали договор. Освен това условията на офертите са конфиденциални, но имайте увереност, че ще решим въпроса“, каза още Христов и заяви, че се преговаря и за осигуряване на слотове с Гърция и Турция.

В отговор на журналистически въпрос от какво зависи дали ще бъдат започнати преговори с „Газпром“ за доставка на руски газ, Христов отговори, че зависи от това дали всички нужди на България ще бъдат покрити от други доставчици. Това също е свързано и с пускането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България, защото по този газопровод е предвидено да бъде доставен газ от Азербайджан след 1 октомври, уточни той.

По думите му на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ. „Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ”, каза министърът на енергетиката.

Сега ще се направят разчетите, за да се прецени какви количества ще са необходими и колко може да се доставят. От разликата между необходимостта и сигурните количества ще зависи дали ще се преговаря с „Газпром“ или не: „Тук въпросът – и всички трябва да си помислят добре – е, какво е по-добре – да имаме скъп газ или евтин газ, защото когато ние договаряме количества, гледаме и цената. Ако договорим газ на цена три пъти по-висока цена, цялата страна готова ли е да купува скъпия газ“, коментира Христов. По думите му скъп газ може да се осигури.

Явно за Христов няма значение факта, че ако плаща за руски газ, България спонсорира войната на Путин в Украйна. Да не говорим, че към настоящия момент няма особена истиност в твърдението, че руският газ е евтин.

„В момента приоритет е да се осигурят необходимите количества газ на по-ниски цени, за да може индустрията, бизнесът и топлофикациите да могат да работят“, изтъкна Росен Христов.

Регионалният министър: Срокът за завършване на строителните дейности на газовата връзка с Гърция може да е нормален

„Ако строителят работи с интензивни темпове, най-вероятно обявеният срок за завършване на строителните дейности на газовата връзка с Гърция може да е нормален“, това коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред журналисти след края на срещата при президента Румен Радев, на която бе дискутирана темата за пускането в срок на интерконектора.

На срещата изпълнителният директор на строителя на газовата връзка – компанията „Авакс“ Антонис Митзалис каза, че до 7-8 септември ще бъдат напълно завършени строителните дейности по интерконектора.

Повече за срещата – четете тук.

Важно е да се отбележи, че след фазата строеж обаче следва фазата на узаконяването, където пречка в бързината би могло да бъде единственото бавенето на българската администрация. Кабинетът на Донев вече заяви, че на мястото на строежа нямало газ, а недовършен проект. Вижте повече.

Според Шишков днес е поставил конкретни въпроси във връзка с приключването на строителния етап и е имал уверението, че ще бъде завършен в срок.

„В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора, комплектова се документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да можем да въведем обекта в експлоатация“, каза Шишков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук