Христо Алексиев и Иван Шишков
На снимката: Христо Алексиев и Иван Шишков

„Завършването на интерконтектора с Гърция е приоритет на служебното правителство и на кризисния щаб“. Това заяви пред журналисти днес служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, след извършената инспекция на Диспечерския център, разположен до с. Стамболийски. Заедно с Алексиев на място беше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„Държавата е мобилизирана и ще помогне на строителя да приключи този обект“, каза още Алексиев. Той допълни, че ще бъдат положени усилия връзката да бъде завършена до началото на отоплителния сезон.

Въпросът обаче е, че по думите на бившия премиер Кирил Петков газовата връзка с Гърция вече е готова. През последните месеци дори бяха направени множество тествания на газоподаване и беше установено, че газопроводът работи успешно. Повече за това ТУК.

По думите на Петков единствената работа, което остава да се свърши по интерконектора, е сертифицирането – получаване на Акт 15 и 16. Самата газова  връзка пък беше открита от Кирил Петков и гръцкият премиер и Кириакос Мицотакис н 8 юли т.г. Церемонията, която се проведе на 8 юли, беше по повод приключване строителството на Междусистемната газова връзка Гърция – България. Вижте повече.

На фона на днешните обещания на служебното правителство за бързо финализиране на газовата връзка стана ясно, че има проблем с вписването в Търговския регистър на назначения в структурата на „Ай Си Джи Би“ – компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ.

„Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи“, заяви Алексиев.

„Проверките на строителството на интерконектора с Гърция ще бъдат всеки ден“, заяви днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Службите на Регионалните дирекции за национален строителен контрол ще проверят всеки ден докъде е стигнало строителството, каза министърът.

„Държавата започва всеки ден да проверява обекта и цялата документация. Искаме, докато строителят си довършва строителните дейности, колегите от ДНСК да проверят всички документи, за да нямаме забавяне впоследствие“, коментира още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук