Българският премиер Кирил Петков и гръцкият премиер и Кириакос Мицотакис се включиха в откриването на  Междусистемната газова връзка Гърция – България.

Край гръцкия град Комотини се проведе официалната церемония по повод приключване строителството на Междусистемната газова връзка Гърция – България. На събитието присъстваха премиерът Кирякос Мицотакис, българския му колега в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

„Завъртяхме крана, вече има газ в тези тръби, налягането е високо, очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол, както и самият акт 16, актът, подготвен от всички институции, който трябва да стане в следващите седмици“, заяви Петков.

Той заяви, че се очаква в края на август азерският газ да тече по тръбите.

„Някой беше подписал анекс миналата есен, който нямаше нищо общо с българския интерес, иначе отдавна можеше да потече газ, добави Петков. В момента получаваме пълния си обем газ по договор на цена, която е равна с тази на Газпром. Цената е еквивалентна на Газпром, подчерта Петков. След това ще отиде още 30% по-надолу цената“, обеща премиерът в оставка.

„България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол“, допълни  българският премиер.

Той изтъкна, че воденото от него правителство е успяло за шест месеца да завърши работата по интерконектора.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Той има важно значение за енергийната сигурност на страната ни, защото осигурява достъп до южния газов коридор и други нови източници на синьо гориво.

Интерконектор България - Гърция
Строежът на газовата връзка между Гърция и България

Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като се превърна в един от най-бавените проекти от времето на правителствата на Бойко Борисов. Началният срок на започване на проекта беше неколкократно отлаган в продължение на години, като в крайна сметка строежът започна през 2019 година. Крайният срок също беше многократно отменян.

Същевременно правителството на Бойко Борисов построи за по-малко от една година участъкът на „Турски поток“, който цели да заобиколи Украйна при доставката на руски газ за Сърбия. За разлика от него обаче, изграждането на интерконектора с Гърция беше и е от ключово значение за диверсификацията на газовия пазар в България, на който имаше пълен руски монопол до нарушаването на договора от „Газпром“ и спирането на газа за България.

Строителството на интерконектора получи сериозен тласък през последните 6 месеца, като към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло – всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Интерконекторът ще бъде въведен в експлоатация след приключване на задължителните административни процедури. Дотогава България ще получава в пълен обем уговорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Нея Месемврия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук