Радан Кънев
на снимката: Радан Кънев - евродепутат "Демократична България"/ЕНП

Европейската комисия вероятно е упражнила натиск и заплаха със съдебно преследване за всеки опит за възпрепятстване завършването на Интерконектора Гърция-България. Това става ясно от отговор на Европейската комисия на въпрос на евродепутата Радан Кънев, който днес публикува части от въпросния документ във Фейсбук.

„Всяко умишлено възпрепятстване може да се счита за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС, което потенциално би могло да попадне в сферата на компетентност на Европейската прокуратура“, се казва в отговора до Кънев, получен днес – 13 октомври 2022 г.

Самият въпрос пък е изпратен през август т.г., когато България вече беше управлявана от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Именно тогава се появиха и първи сигнали, че интерконекторът може да не бъде завършен заради действията на служебния кабинет.

„Докато сме член на ЕС и имаме представители в ЕП, дори в периоди на парламентарна криза, винаги ще има форма на публичен политически контрол върху правителството и управлението“, написа тогава Кънев. „Никога няма да допуснем безконтролна власт в България, независимо дали е на монолитно и безгласно мнозинство в НС, както беше при Борисов, или в условията на трайна парламентарна криза и поредица служебни кабинети, както е сега“, допълни той.

Ето какво пише Радан Кънев сега, след получаването на отговора от ЕК:

„Отговорът на въпроса ми до ЕК по повод опита за забавяне на завършването на Интерконектора Гърция-България (IGB), благодарение на който цената на газа у нас пада два пъти с по 30%, без грам внос от „Газпром“.

В превод от “Брюкселски диалект” – Комисията вероятно е упражнила натиск и заплаха със съдебно преследване за всеки опит за възпрепятстване.

Въпросите до ЕК всъщност са мощен и ефективен инструмент за парламентарен контрол, особено важен в нашата политическа криза, в която редовен парламент и отчетна власт просто няма…

Затова и още днес продължавам с въпрос до ЕК за непрозрачното удължаване на концесията на „Лукойл“ за Пристанище „Росенец“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук