Интерконектор, България, Гъция

Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) започна тестови доставки на газ, съобщиха за информационна агенция Trend от проектната компания ICGB AD.

„Започнахме тестови доставки с реални количества природен газ, както е планирано. Това обаче не е начало на търговската експлоатация“, заявиха от ICGB.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. На регионално ниво IGB ще осигури достъп до газопреносната мрежа за българските общини и региони, които не са имали възможност за свързаност.

Интерконекторът с Гърция е изцяло нов маршрут за пренос на природен газ към Европа и ще осигури на България и региона достъп до доставки от нови източници. Проектът ще свърже страната с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

Припомняме, че газовата връзка с Гърция се бави повече от 13 години. От 1 януари 2022 г. до приключването на обектна за гръцкото дружество текат дневни санкции от 90 хил. евро. Изпълнителят „Авакс“ вече получи няколко отсрочки за завършване на проекта, като първоначалният срок е бил април 2020г. Натрупаните неустойки заради забавянето до момента са за почти 5 млн. евро.

През последните месеци обаче, строителството отбелязва напредък и най-накрая се приближава към финала. Българското правителство и проектната компания са си поставили за срок тръбата да влезе в употреба преди началото на следващия отоплителен сезон.

Междусистемната газова връзка Гърция – България е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук