Калининград

В понеделник Русия предупреди членката на НАТО Литва, че ако транзитът на стоки към руския ексклав Калининград на Балтийско море не бъде бързо възстановен, Москва ще предприеме мерки за защита на националните си интереси, съобщи Ройтерс.

На фона на отношенията между Изтока и Запада, които са на половинвековно дъно заради нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, Вилнюс забрани транзита на стоки, санкционирани от Европейския съюз, през литовска територия до и от ексклава, позовавайки се на правилата на ЕС за санкциите.

Руското външно министерство привика висшия пратеник на Литва в Москва, за да връчи протест, като Кремъл заяви, че ситуацията е повече от сериозна.

„Ситуацията е повече от сериозна“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Това решение е наистина безпрецедентно. Това е нарушение на всичко.“

Руското външно министерство поиска от Вилнюс незабавно да отмени това, което определи като „открито враждебен“ ход.

„Ако транзитът на товари между Калининградска област и останалата част на Руската федерация през Литва не бъде напълно възстановен в близко бъдеще, тогава Русия си запазва правото да предприеме действия за защита на националните си интереси“, заяви то.

Калининград, бивше пристанище на Кьонигсберг, столица на Източна Прусия, е превзет от Червената армия през април 1945 г. и е предаден на Съветския съюз след Втората световна война. Той е разположен между членовете на НАТО Полша и Литва.

Литва заяви, че просто прилага санкциите на ЕС, които са част от редица мерки, целящи да накажат президента Владимир Путин за нахлуването в Украйна. прочети повече

„Литва не прави нищо: това са европейските санкции, които започнаха да действат от 17 юни“, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред репортери в Люксембург.

„Това беше направено с консултация от Европейската комисия и съгласно насоките на Европейската комисия“, каза Ландсбергис.

Държавните железници на Литва информираха клиентите си, че от 17 юни няма да се разрешава на санкционирани стоки като стомана и желязо да преминават през Литва, каза Ландсбергис.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук