Румен Радев и Александър Вучич
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев и държавният глава на Сърбия Александър Вучич пристигнаха за откриването на специализираните строителни дейности по изграждане на междусистемната газова връзка „България – Сърбия“ (Gas Interconnection Bulgaria – Serbia, IBS) на българска територия.

В момента двамата двамата държавни глави провеждат среща. На нея присъстват и служебният министър на енергетиката Росен Христов, както и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

След срещата Радев и Вучич ще се отправят на разходка на строителния обект.

Припомняме, че междусистемната газова връзка „България-Сърбия“ ще бъде с обща дължина около 170 км. от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км. са на българска територия. След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток. Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

На 12 януари директорът на „Сърбиягаз“ Душан Баятович каза, че газовата връзка с България ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон.

Очаквайте подробности!

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Е НАПЪЛНИХМЕ СЕ С РУСКИ И СЪВЕТСКИ ПРЕЗИДЕНТИ И ТЕМ. ПОДОБНИ. ЗАЩО ИМ ПРАВИ РАДЕВ НА ГАДНИТЕ И ДОЛНИ СРЪБСКИ ЛАЙНА УСЛУГА. ГАЗ ЩЕ ИМ ДАВА АБЕ ТИЯ ПОСТОЯННО НИ ПРАВЯТ ПРОБЛЕМИ И ЗОЛУМИ В Р. С. М. ТЕХНИТЕ СЛУЖБИ АКТИВНО УЧстват В ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ ОЩЕ СРЕЩУ НАС НЕЗАВИСИМО ЧЕ СМЕ 2023.??
    АЛОО НЯМА ДЪРЖАВНИЦИ. ТУК. СЛЕД ТИКВАТА СЕГА ТОЯ ОПРАВЯ ТРЪБАТА ПО ЗАПОВЕД НА ДЖУДЖЕТО ПУТИН В УСЛУГА НА ОРБАН И ВУЧИЧ. САМО СМЪРТ ЗА РУСКО-СРЪБСКАТА КОЧИНА И БОЙ БОЙ ПО МАКЕДОНСКАТА УДБА И ПОЛИЦИЯ. ВЕДНАГА ПО КПП-С Р. С. М. НАТИСК ПРОВЕРКИ И ШАМАРИ НА ТЕХНИ СРЪБСКИ КОПЕЛЕТА.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук