Днес започва работа газовата връзка между България и Гърция и страната ни най-накрая ще получи така желаната диверсификация на газовите доставки със „синьо гориво“, различно от руското. Президентът Румен Радев е домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на интерконектора. На събитието в София участваха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и премиерите на Гърция и Румъния.

Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

„Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната“, смята той.

В своята реч председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви:

„Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект. Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас – екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки правителства и ръководства за това, че подпомогнаха това да стане. ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти.“

Междусистемната газова връзка Гърция-България вече променя решително енергийната карта на Европа, каза президентът Румен Радев.

Президентът заяви, че така най-после имаме реален газов поток от Азербайджан и добави, че днес този проект е от значение за много държави. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис ние наистина ще получим реална диверсификация, посочи Радев.

„Това не е само инфраструктурен проект, това е един символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, на успешното сътрудничество, нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия, каза Румен Радев. Той добави, че на базата на тази стратегия България увеличава капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс за техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, поддържаме сътрудничеството си с Румъния с вече осигурения интерконектор, за да имаме вече гъвкавост и сигурност на доставките“, добави президентът.

Урсула фон дер Лайен

Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от ЕК за проект от общ интерес на Европейския съюз. Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които ЕК предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е три млрд. куб. м годишно, а максималният – до 5,5 млрд. куб. м годишно на следващ етап. Страната ни има договор с Азербайджан за доставката на един млрд. куб. м природен газ годишно.

Междусистемната газова връзка Гърция – България се реализира от смесеното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би“ АД, регистрирано в България през 2011 г., с акционери „Български енергиен холдинг“ ЕАД – 50 на сто, и „Ай Джи Ай Посейдон“ (IGI Poseidon) – 50 на сто. Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания „Депа“ (DEPA International Projects) с дял 50 процента и италианската енергийна група Edison S.p.A, също с 50 процента.

Откриване на интерконектора

От втората половина на 2021 г. светът навлезе в енергийна криза, една от нейните черти бяха постоянно покачващите се цени на природния газ. Според редица експерти тя бе предизвикана от действията на Русия, която целенасочено оставаше газовите хранилища на Европа празни, за да предизвика изкуствено поскъпване на цената заради недостиг. В същото време това се съчета с бързо увеличаващата се инфлация, която съпътстваше излизането ни от пандемията от коронавирус.

Всичко това накара българските власти да се опитат бързо да построят газовата връзка с Гърция. Това така и не се отдаде и въпреки заявленията, че тя ще бъде готова още през юни-юли 2022 г., това така и не стана и нейното пускане в експлоатация беше отложено за началото на октомври.

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за експлоатация, както и еквивалентното разрешително за експлоатация и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне от 1 октомври 2022 г.

Интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа. Българо-гръцката газова връзка осигурява разнообразяване на маршрутите и на източниците на природен газ. Връзката осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще – и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук