Протест в защита на Никола Минчев

Народното събрание ще обсъди на извънредно заседание утре поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков с мотив – провал във финансово икономическата политика. Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите във вторник, а подкрепа за вота изразиха и опозиционните партии: „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“. Преди дебатите и гласуването в София се планират протести в защита на сегашния кабинет.

Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“.

„Имаме съвсем конкретно послание към президента, защото когато той видя държавата, превзета от мафията, слезе при хората и размаха юмрук. Ние считаме, че сега отново е настъпил един такъв момент и вместо да се крие зад някакви високопарни фрази, може би трябва да започне да назовава нещата с истинските им имена“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“:

„Много е важно президентът като защитник на парламентаризма да вземе отношение и по този въпрос, защото ние виждаме как парламентаризмът в изминалата седмица беше буквално изнасилен със свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев, дори политически лидери от опозицията казаха, че той е станал жертва и не си отива заради някакви грешки или лични качества, а заради настоящата политическа конюнктура“.

В 18:30 пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството. Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие.

Лозинг, издигнат по време на протеста в защита на Никола Минчев

Припомняме, че в деня на гласуване на оставката на бившият вече председател на НС Никола Минчев пред сградата на парламента в негова защита се събраха спонтанно хиляди хора, недоволни от случващото се в залата. Те скандираха „МАФИЯ!“ и замеряха депутатите от опозицията с бутилки.

Очаква се, на протестите през тази седмица да има дори още повече хора, недоволни от опитите на опозицията (ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и вече ИТН), да дестабилизират държавата по време на световна криза и активна война, явно водени от задкулисни машинации и взаимни договорки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук