Строителят на газовата връзка между България и Гърция е направил разчет във времето за това как да се случи довършването на проекта. Целта на строителната компания е до края на август интерконекторът да е напълно готов. Основните дейности са свършени, но има съпътстващи дейности, които са задължителни с цел узаконяване на проекта, заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на възложителя на проекта ICGB. Президентът Румен Радев пък подчерта важността на проекта на днешната среща със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция – „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

Строителството и узаконяването на проекта обаче са две отделни дейности. Докато строителството зависи от строителя, то узаконяването е задължение и отговорност на българските власти. Ако назначеното от Радев служебно правителство и неговата администрация решат да бавят проекта, нищо не би могло да ги спре.

Кабинетът на Донев вече заяви, че на мястото на строежа нямало газ, а недовършен проект. Вижте повече.

„Газовата връзка между България и Гърция не е просто инфраструктурен проект. Тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение“, каза Радев.

По думите на президента проектът има значение също за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион, както и за реализирането на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите.

“Този проект е от значение не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация на доставките на газ за България и страните от Централната и Източна Европа”, каза още Радев.

“С президента и министър-председателя на Гърция винаги сме подчертавали огромната значимост на този проект. Винаги сме имали консенсус за неговата приоритетнотост и единомислие за неговото своевременно завършване“, продължи Радев. “Затова и приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза и на ограничени доставки, на растящи цени е от особена важност за нашата страна”, каза той.

По думите на Радев България е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в редовна експлоатация възможно най-бързо. “Надявам се, че останалите довършителни дейности по проекта ще бъдат приключени при пълна мобилизация с подкрепата на българската държава в лицето на българското правителство”, заяви той.

Представителят на строителната фирма, изграждаща газовата връзка с Гърция, благодари за покана и заяви, че компанията знае колко важен е проектът още от началото.

„Ще направим всичко по силите ни този проект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация. Ще се постараем в рамките на август всичко да бъде изпълнено от наша страна. Смятам, че с това, което сме извършили досега, сме си заслужили доверие, но ако възникват въпроси, сме готови да дадем разяснения“, каза още той.

„Имахме затруднения да се ориентираме в техническите изисквания за пускане в експлоатация, но вече сме наясно и сме в състояние да се справим. Има и двегодишен договор за гаранционна поддръжка, така че ще бъдем тук за разяснения“, допълни представителят на „Авакс“.

„Проектът е на финалната права“, каза от своя страна Теодора Георгиева – изпълнителен директор на възложителя на проекта ICGB.

„Очакваме обектът да ни бъде предаден от строителя, готов за експлоатация, в унисон на всички изисквания от българското законодателство. Основните дейности са свършени, но има съпътстващи дейности, които са задължителни с цел узаконяване на проекта“, каза тя.

Георгиева уточни, че в момента са в дискусия с „Булгаргаз“ кога точно да активират точката „Комотини“ за приемане на азерски газ.

В срещата участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Изявленията от името на представител на българската държави направи единствено президентът Радев. Представители на изпълнителната власт не взеха думата.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук