Пеевски
На снимката: Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е завел съдебен иск пред американски съд за отмяна на наложената му санкция по закона „Магнитски“, потвърдиха от пресцентъра на партията днес.

По-рано днес стана ясно, че Пеевски, който беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон “Магнитски”е завел дело срещу американския финансов министър Джанет Йелън и държавния секретар Антъни Блинкен. Вижте повече.

„В иска против Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) се посочва, че липсват каквито и да било доказателства за негови неправомерни действия, както и че до настоящия момент американската администрация също не е предоставила такива доказателства на неговите адвокати, въпреки многократно отправените искания за това“, казват от ДПС.

„Становището на юридическите му представители от „Morgan, Lewis & Bockius“ е, че това е съществено нарушение, което прави санкцията незаконосъобразна и нарушава правото на защита на Пеевски“, пише още пресцентърът на партията.

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ обяви санкциите върху Пеевски през юни 2021 година. Повече по темата – четете тук.

Като аргумент за иска адвокатите на Пеевски използват и решението на българската прокуратура. Само дни преди закриването ѝ в края на юли Специализираната прокуратура на България прекрати проверките на Пеевски и другия санкциониран по „Магнитски“ Илко Желязков. Вижте повече.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук